Chrome OS

Google lanserer et lite operativsystem som har store muligheter for å revolusjonere markedet for operativsystemer. Googles motvasjon er tilsynelatende å få folk til å bruke mer tid på internett, som de i sluttenden vil tjene på. På grunn av Google sin egen infrastruktur trenger ikke operativsystemet å lagre noe særlig lokalt, og det meste kan gjøres gjennom nettleseren med lagring i skyene. Etter min mening kan dette bli verdens beste sluttbruker-OS, men om det blir det mest brukte gjenstår å se. De har i hvert fall mange med på laget (Acer, Adobe, ASUS, Hewlett-Packard, Lenovo, Toshiba, Intel m.fl.).

chromos2-FIN

Dersom du har prøvd Gmail og Google Docs, skjønner du hvilke muligheter Chrome OS har. Har du dessuten prøvd nettleseren Chrome, skjønner du at de mener alvor. Chrome er antakelig den mest innovative og nyskapende (og brukbare!) nettleseren siden nettets begynnelse. Mens andre nettlesere takler de forskjellige w3-standardene, leker Chrome med dem. Les tegneserien om Chrome her.

apps

En av grunnene til at iPhone har blitt en så stor suksess, er at det er enkelt å programmere apps til den, og ergo har apple enormt mange programmerere som kan øke tilbudet til sluttbrukeren. Med Google Chrome kan du ta webappliksajoner og lage direkte snarveier  på skrivebordet ditt. Dette åpner for muligheten å lage applikasjoner til maskinen din ved hjelp av HTML, PHP, AJAX, Python, Ruby og så videre, i tillegg til tradisjonelle programmeringsspråk. Dette skal også implementeres i Chrome OS, og øker antallet potensielle programmerere som kan utvide applikasjonsbiblioteket. Dette vil gjøre Chrome OS til verdens enkleste (og raskeste) operativsystem å lage programmer til. Siden Google dessuten sier at man kan bruke hvilken som helst nettleser i Chrome OS, og ikke bare Google Chrome, kan man anta at dette er noe som blir intuitivt innsydd i hele operativsystemet.

Alt dette er mulig fordi Google har funnet opp en ny måte å prosessere nettet på, hvor de har videreutviklet multi-threading til multi-processing. Du kan lese om det i tegneserien. Dersom Chrome OS har like god «garbage collection» som Google Chrome, vil det med stor sannsynlighet bety at brukeren aldri vil oppleve at maskinen går tregere og tregere.

Dette er spennende, folkens. Chrome OS vil bli tilgjengelig på netbooks fra andre halvdel av 2010, men siden det er et open-source prosjekt, vil operativsystemet sannsynligvis være tigjengelig noe før.

Mens vi venter på første realease av Chrome OS, kan vi leke med Live Android (med terminalvisning!). Funker kjempefint under gratisvirtualiseringsprogrammet Virtual Box.

Oppdatering – MS har svart på nyheten:

ITavisen

Oppdatering 2:

Microsoft lanserer Office 10 på nett

Oppdatering 3:

Bill Gates Svarer

Oppdatering 4:

VG skriver om «brukerkrigen» og om at «Google vil floppe»

Reklamer

~ av aron46 den 12/07/2009.

Én kommentar to “Chrome OS”

  1. […] Chrome OS er ikke nevnt, men er heller ikke på markedet enda. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: